Google deze januari niet naar een detox of een sapjeskuur I WTJ?!

 

Als je je afvraagt wat zo’n sapjeskuur nu eigenlijk inhoudt, ben je zeker niet de enige. Zeker rond deze tijd van het jaar zien we een duidelijke piek in zoekactiviteit op Google naar de term ‘detox’.

Resultaten bekomen d.m.v. Google Trends.

Resultaten bekomen d.m.v. Google Trends.

En dat is jaren zo! Logisch ook, met alle reclame die je naar je hoofd geslingerd krijgt van de ene detox kuur na de andere om je jaar goed te starten of, erger nog, je lichaam te zuiveren na die ‘verschrikkelijke’ feestdagen.

‘t Is misschien niet subtiel, wij zijn niet de allergrootste voorstander van deze hype. Maar we zetten in dit blogbericht graag nog eens alle pro’s en con’s voor je op een rijtje.

First of all : wat is detox en/of een sapjeskuur?

Een detox is een overkoepelende term voor alle programma’s van bepaalde duur waarbij je schijnbaar je lichaam zuivert van slechte stoffen. Enkele vormen van detoxing zijn:

  • Vasten

  • Sapjes- of theekuren

  • Het eten van één specifiek soort voeding (bv. soepdieet)

  • Supplementen

  • Het reinigen van de darmen d.m.v. laxatieven

Het zuiveren van de toxines uit je lijf klinkt goed, toch? Nu, blijkt dat dat eigenlijk helemaal niet nodig en zelfs onmogelijk is.

Suzan Tuinier, voorzitter van het Vitamine Informatie Bureau, zegt het in een artikel op gezondheidsnet.nl zo:

Je lijf heeft van nature zelfreinigende processen voor het opruimen van stoffen. Je lever voert schadelijke stoffen af en je poept en plast ze uiteindelijk gewoon uit. Een detoxkuur zorgt er niet voor dat zo’n proces beter of sneller gaat. Die hap uitlaatgassen krijg je toch wel binnen, of je nu ontgift of niet.

There really isn’t any clear evidence that detox or cleansing programs can actually make you healthier or improve your health, or that it removes 'toxins' from your body," zegt Navya Mysore, MD, dan weer. Zij is een gezondheidszorgverlener bij One Medical in de Verenigde Staten.

Een sapjeskuur is dus een soort van detox, een reinigend dieet waarbij je voor een bepaalde duur (meestal 3 tot 5 dagen) geen vast voedsel eet en in de plaats daarvan je maaltijden vervangt door diverse groenten- en fruitsappen.

Maar zo’n sapjeskuur kan misschien geen kwaad dan?

Initieel misschien niet. Zij die deze soort van detox volgen, merken op dat ze veel energie hebben tijdens het ‘dieet’ en dat ze zich goed voelen. Maar “zodra je weer overstapt op vast voedsel, kan je lichaam hier flink op reageren” zegt Marieke De Witt, diëtist bij VoedingsAdviesGroep Utrecht, in hetzelfde interview op gezondheidsnet.nl.

Een studie uit 2017 zegt dat juice cleanses initieel wel kunnen zorgen voor gewichtsverlies, dankzij het opnemen van te weinig calorieën, maar dat er snel weer gewichtstoename kan plaatsvinden wanneer de persoon weer hun normale dieet hervat.

En dat hervatten is noodzakelijk, want met enkel sapjes krijg je helemaal niet genoeg koolhydraten en daardoor niet genoeg energie binnen. Honger, hoofdpijn en hooooooo - slechtgezind zijn. Je lichaam schakelt zich over in reservestand - surival modus zeg maar.

person-covering-woman-with-blanket-1124837.jpg

Maar Gingerwald, verkopen jullie geen sapjes? Spreken jullie niet tegen jullie eigen winkel?

Maar nee, gij! Als er één ding is waar wij voor pleiten dan is dat balans. Eet die zak chippekes en geniet van die pizza. Zolang je voor de rest af en toe gezonde keuzes maakt, vezelrijk eet, af en toe eens een juice shotje drinkt en een stapje in de wereld zet, is dat allemaal oké!

We pleiten er dus voor dat Britney Spears zich bezig houdt met wat Toxic is, doe jij maar lekker voort. Ge zijt goed bezig!

Toxic.jpg