Cold-pressed, koudgeperst, euh... What The Juice?!

 

Cold-pressed I WTJ?!

Wie had gedacht dat de wereld van de juices zo ingewikkeld kon zijn?! Het lijkt wel alsof er elke dag weer nieuwe methodes ontstaan om sapjes klaar te maken. Ook wij zijn schuldig aan een beetje #vakjargon te gebruiken. Want wat wij maken, beschrijven we als raw, cold-pressed juice shots. In deel 2 van deze blogserie ‘What The Juice?!’ leggen we uit hoe cool cold-pressing eigenlijk is.

 
 

Cold-pressed juices vs smoothies

Cold-pressed, je zal het zien staan op menig sapje in de winkel of bij die nieuwe hippe juicebar, maar wat is dat nu eigenlijk?

De term cold-pressing slaat terug op de methode waarop men het sap uit de ingrediënten verkrijgt. Wanneer je een smoothie bestelt, zal deze niet cold-pressed zijn, maar gemaakt worden met een sapcentrifuge die alles mixt. Dat is dan niet warm-pressed, maar wordt centrifugaal blenden genoemd.

Sapcentrifuge

Deze heb je misschien thuis wel staan, of misschien staat de Tell Sell-reclame over de Nutri Bullet gewoon nog diep in je geheugen gegrift. De centrifuge-mixer draait heel snel rond en kapt zo het fruit en de groenten fijn waardoor er uiteindelijk een soort van puree achterblijft. Je hebt hier als eindresultaat dus een dik sap, waar nog zo goed als alle originele vezels inzitten. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, en zijn goed voor de spijsvertering. Door dat rond en rond en rond draaien (tot wel 20.000 toeren per minuut!), ontstaat er door de messen in de blender wel wrijving. En wrijving = warmte! Wanneer je warmte toevoegt aan rauwe ingrediënten zal het product oxideren. Hiermee verlies je dus serieus wat voedingsstoffen en bekom je die dikke, papperige consistentie van bijvoorbeeld smoothies die veel mensen onaangenaam vinden. Daarbovenop kan er vitamineverlies ontstaan door de warmte die wordt geproduceerd.

Cold-pressing

Kopie van Kopie van push1.gif

Bij cold-pressing wordt een hydraulische pers gebruikt. Dat is een fancy woord voor een machine die alle ingrediënten eigenlijk platwalst met een kracht van wel 9 ton(!), in plaats van ze te mixen. Wat uit die juice press komt is puur sap, het pulp blijft dus achterwege in een ingebouwde zeef. Hierdoor krijg je geen vezels mee, die je er wel bij krijgt met mixed juices. Wij vinden dat niet erg. Je hebt natuurlijk wel je vezels nodig, maar die krijg nog véél meer uit volkoren producten, noten & granen, en verse fruit en groenten.

Een van de voordelen van een hydraulische pers is dat dit de enige manier is om ook bladgroenten zoals spinazie te juicen. En laat spinazie nu net tjokvol zitten met vitaminen en mineralen, en daardoor dus een favoriet ingrediënt hier bij Gingerwald zijn! De grote hoeveelheid voedingsstoffen dat je behoudt met het cold-pressen, is echter voor ons dé winnende factor. Zo hebben we de garantie op puur natuur sapjes die bijna zo goed zijn als the real deal. Bovenop heeft het een redelijk indrukwekkende houdbaarheid van zo’n 72 uur!

Cold-pressed juices zijn dus koudgeperst, want er wordt geen warmte aan toegevoegd zoals met het mixen / blenden. Cold-pressed juices kan je eigenlijk alleen maar bekomen op grote schaal, door die enorme kracht dat nodig is om deze te maken. Maar er is nog wel een andere koudpers-techniek die je thuis kan toepassen.

Slow juicing

Bij slow juicing gebruik je een slow juicer. Dit apparaat zal je het vaakste tegenkomen in de winkel als at home koudpers-materiaal. Een slowjuicer werkt heel gelijkaardig als een juice press, hij plet de ingrediënten plat met een minieme toevoeging van warmte waardoor sap door een kleine opening naar buiten sijpelt. Hierbij zal nog meer pulp mee naar buiten komen, maar je krijgt er ook een redelijk helder sapje uit, net zoals bij cold-pressed juices!


Zo. Hebben we dat ook weer eens opgeklaard (een beetje, misschien?). In volgende blogberichten zullen we nog meer juicy terminologie uit de doeken doen. Zo zullen proberen we de verwarring de wereld uit te krijgen door te verklaren wat ‘raw’, ‘vegan’, ‘gepasteuriseerd’ en ‘ongepasteuriseerd’ betekenen. Hang tight en tot de volgende!

Cheers!