Kan je zelf waterijsjes maken van onze sapjes?

 
3 sapjes en ijsjesvormen

Het was een zwoele dinsdagnamiddag en verkoeling was ver te zoek op het Gingerwald Hoofdkwartier in Antwerpen. We stelden ons dus logischerwijze dé vraag.

Kan je van Gingerwald juice shots waterijsjes maken?

Een mysterie dat meteen een antwoord nodig had. Dus ging ik aan de slag.


DE VOORBEREIDING

Oké, toegegeven, de voorbereiding startte al voor deze eerder vermelde zwoele dinsdagnamiddag. En veel voorbereiding kan je het eigenlijk ook niet noemen. Het was eerder zo’n “ ik loop voor de honderdtwintigste keer doelloos door de Flying Tiger en stuit opeens op een doos ijslolly-vormpjes die ik absoluut nodig heb “-momentje.

Wel echt een goede aanwinst! Deze doos met 4 vormpjes kostte maar €4. Koopje!

flying tiger ice lolly molds

HET EXPERIMENT

Tijd voor de test te doen. Proefkonijnen van de dag waren de Sunshine (ananas, wortel, kumquat, kurkuma), Fenne-Tastic (ananas, venkel, mandarijn) en Kryptonite (rode appel, spinazie, limoen, munt).

IMG_20190723_115158.jpg

Ik vulde de kleurrijke vormpjes voor de helft met water, en voor de helft met onze juice shots (ongeveer 50ml). Allez… twee sapjes dan toch. De Kryptonite is op een of andere onverklaarbare manier ten val gekomen onderweg naar de diepvries en was zéker geen resultaat van mijn klungeligheid. Deze laatste heb ik dus als test gevuld met ongeveer 80ml juice en 20ml water. En hopsakee, de vriezer in. Rechtop in een glas want onderzoek wijst uit dat - ondanks ze een dopje hebben - de waterijs-vormpjes toch niet volledig smos-proof zijn. En daarmee bedoel ik dat ik serieus wat opkuiswerk heb gehad voor ik dat doorhad…

IMG_20190723_155522.jpg

En dan was het… wachten maar en om de 5 minuten gaan kijken of ze nog altijd niet klaar zijn. Dat waterijsjes maken niet weggelegd is voor de ongeduldige mens zouden ze toch ergens moeten vermelden op de verpakking, niet?! AaaAnYywaYyyy.

Na ongeveer 3 uur was het zover. Het eerste ijsje was klaar! De Sunshine was (zo goed als) volledig bevroren en het was tijd om te proeven. Eeeeeen… het was niet geweldig. Het eerste wat ik proefde was gewoon één grote ijsblok. Waarschijnlijk omdat water sneller bevriest dan juice (denk ik, ik weet niet, ik ben geen wetenschapper) bleef al het sap nog in vloeibare vorm onderaan het vormpje drijven.

Dikke fail dus. Terug naar het labo!

IMG_20190723_160440.jpg

Daar was ondertussen het volgende waterijsje ook al klaar! De Fenne-tastic had zijn vaste vorm bereikt. Deze gaven we aan Heleen van Dare to Date! Zij zat net in meeting toen er een ijscokar voor het kantoor stond dus zij verdiende er zeker eentje. Voor de duidelijkheid: ik was deze ijscokar volledig aan het negeren want IK KAN MIJN EIGEN IJSJES MAKEN, JORIS! sorry.

Gelukkig ging Heleen akkoord, zij vond het superlekker én verfrissend. VICTORY.

Een uurtje later was ook onze laatste test, de Kryptonite, klaar om opgesmikkeld te worden. Met een bang hartje en trillende handen bracht ik deze naar de big boss, Jan. En dan….

WE DID IT. HOMERUN. GOUDEN MEDAILLE. EUREKA. Het was KEI GOED.

CONCLUSIE

Soms moet je water bij de wijn doen, maar water bij je juice is duidelijk niet nodig. Voor een super lekker waterijsje doe je dus best gewoon je sapje rechtstreeks in een vormpje, en wacht je een kleine (maar toch enorm lange) 4 uur. Ice, ice baby!

Wist je dat je je Gingerwald sapjes ook in het flesje kan invriezen om het langer te bewaren? Zorg dan wel dat je eerst een beetje sap overkapt in een andere fles. Tijdens het bevriezen zet het sapje uit en loopt het anders over de rand!

 
Jan Verhoeven1 Comment